Reţeaua 3G Zapp - stadiu de dezvoltare

În cadrul unei conferinţe de prese ţinute ieri, 29 aprilie 2008, Chris Bataillard CEO Zapp a anunţat că reţeaua sa în 2100 Mhz, bazată pe tehnologia UMTS/HSDPA furnizată de compania ZTE, va fi funcţională până la sfârşitul lunii iunie 2008.

Conform prevederilor licenţei pentru frecvenţa 2100 Mhz, Zapp are obligaţia de a avea o retea 3G completă până la sfârşitul anului 2011, primul pas din acest proces, acoperirea a 19 cele mai mari oraşe din România, urmând a fi încheiat până la data de 30 iunie 2008. Orasele vizate de Zapp în această primă fază sunt: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj, Iaşi, Sibiu, Tg Mureş, Brăila, Arad, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Satu Mare, Baia Mare, Buzău, Bacău şi Oradea.

O dată cu terminarea acestei faze din derularea reţelei UMTS, peste 5.5 milioane de români se vor afla în zona de acoperire a reţelei 3G de la Zapp, înseamnând că Zapp şi-a îndeplinit cu succes obligaţiile din licenţa 3G care prevede acoperirea a 26% din populaţia României în această primă fază.

În acest moment Zapp are deja instalate cel puţin o staţie 3G în 11 din cele 19 oraşe. Primele oraşe complete din punct de vedere al acoperirii 3G, adică având toate site-urile instalate şi funcţionale, urmează să intre în teste finale la sfârşitul săptămânii viitoare.

Deşi lansarea comercială a serviciilor 3G va avea loc cel mai târziu undeva în toamna anului 2008, clienţii Zapp se vor putea bucura de viteze de date mai mari începând de la sfârşitul lunii iulie 2008, când se estimează finalizarea instalării unei evoluţii, EV DO Rev A, la reţeaua actuală EV DO.

O dată finalizat acest proiect, vitezele vor creşte până la 3.6 Mbps iar după lansarea comercială a serviciilor 3G vitezele de transfer de date vor ajunge până la 7.2 Mbps.

Reţeaua Zapp's 2100 Mhz va avea la bază tehnologia UMTS/HSDPA

Zapp a decis la începutul acestui an folosirea tehnologiei UMTS/HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) în locul tehnologiei CDMA 2000 pentru construirea reţelei în 2100 Mhz.

Echipamentele UMTS necesare derulării reţelei vor fi furnizate de ZTE China, urmând ca acest proiect să îmbunătăţească substanţial serviciile de date de mare viteză oferite de Zapp prin mărirea capacităţii retelei şi calităţii serviciului oferit.

Tehnologia HSDPA care urmează a fi livrată de ZTE este compatibilă cu reţeaua şi echipamentele folosite de Zapp în prezent şi reprezintă o soluţie ideală pentru orice operator care doreşte dezvoltarea unei retele 3G.

Reţeaua care urmează a fi dezvoltată de Zapp în frecvenţă de 2.100 Mhz va fi dedicată în exclusivitate furnizării serviciilor de date. În acelaşi timp reţeaua existentă în 450 Mhz, care în acest moment furnizează atât servicii de date cât şi servicii de voce, va trece în perioada următoare printr-o fază de extindere majoră, îmbunătăţind astfel atât calitatea semnalului cât şi aria de acoperire.

Cu noua reţea 3G, Zapp va avea posibilitatea de a oferi viteze de transfer de date de 3 ori mai mari decât în prezent, până 7,2 Mbs la descărcare şi pănă la 384 kbs la încărcare.

Până la sfârsitul anului Zapp estimează de asemenea lansarea unui număr de 4 până la 4 telefoane mobile noi. În acelaşi timp sunt testate modemuri noi pentru serviciile de date EV DO şi un număr de două modemuri care vor asigura accesul la servicii în frecvenţă de 2100 Mhz.

web design by avantaj net