Zapp obţine un împrumut de 94 de milioane de dolari

Zapp, cel mai tânăr operator de telecomunicaţii mobile din România, a obţinut recent un pachet de finanţare, în valoare de 94 de milioane de dolari, format dintr-un împrumut de 40 de milioane de dolari aranjat de Bank Austria Creditanstalt/HVB România şi Raiffeisen Bank România, ca bănci coordonatoare, şi împrumuturi subordonate de 54 de milioane de dolari din partea Ex-Im Bank SUA (finanţare via Citibank) şi Black Sea Trade Development Bank.

Zapp va folosi finanţarea în principal pentru dezvoltarea, în continuare, a reţelei prin mărirea ariei de acoperire şi îmbunătăţirea serviciilor pe care le furnizează.

"Finanţarea va permite Zapp să-şi sustină singura creşterea, atât în ceea ce priveşte extinderea reţelei, cât şi în ceea ce priveşte creşterea numărului de abonaţi. Obiectivul nostru este de a ajunge în şase luni la o acoperire similară cu nivelul oferit de operatorii GSM de pe piaţă", a declarat Piermario Di Pietro, CFO Zapp.

Banii obtinuţi vor fi folosiţi şi pentru plata împrumuturilor de care Zapp a beneficiat pentru procurarea de echipamente de la furnizori precum Lucent Technologies.

Importanţa tranzacţiei constă, pe de o parte, în faptul ca Zapp este astfel o companie în totalitate finanţată, ceea ce înseamnă că va fi în măsură să-şi finanţeze creşterea fără bani externi. În al doilea rând, acest împrumut reprezintă prima finanţare importantă din lume obţinută de la instituţii bancare de către un operator CDMA450.

"Până acum am contat pe fonduri din partea acţionarilor sau a furnizorilor de echipamente. Din acest moment, graţie acestei finanţări şi performanţelor noastre operaţionale, ne putem atinge obiectivele pe termen lung prin forţe proprii", a adaugat Di Pietro.

Unul dintre criteriile care au stat la baza deciziei de acordare a împrumutului a fost evoluţia excelentă a companiei de la lansarea pe piaţă a primului serviciu de comunicaţii mobile bazat pe o reţea CDMA450. Cifra de afaceri a Zapp a evoluat spectaculos de la an la an: 14 milioane de dolari în 2002, 52 de milioane de dolari în 2003 şi 93 de milioane de dolari în 2004. Anul 2004 a fost unul de cotitură pentru Zapp, întrucât încă din prima parte a anului compania a trecut pe profit operaţional. "Obţinerea unui astfel de rezultat în mai puţin de doi ani de la lansarea comercială reprezintă un record în industrie pentru o companie intrată târziu pe piaţă şi demonstrează puterea tehnologiei şi a strategiei pe care le-am adoptat", a mai spus Di Pietro.

În plus, băncile au analizat potenţialul afacerii, sustinut în primul rând de investiţiile în tehnologii de ultimă generaţie pe care Zapp le-a făcut încă de la lansare. De altfel, Zapp a lansat recent primul serviciu de comunicaţii mobile în bandă largă la nivel naţional, care permite acces la Internet cu viteze de până la 2,4 Mbps, fiind bazat pe tehnologia CDMA2000 1xEV-DO. Noul serviciu este disponibil în Bucureşti şi în toate municipiile resedinţă de judeţ şi se bucură de un mare success în rândul clienţilor, vânzările depăşind cu mult prognozele iniţiale.

Despre Zapp
Zapp este primul operator din lume care utilizeaza o reţea wireless digitală bazată pe tehnologia CDMA2000 în banda de 450 MHz. CDMA2000 permite Zapp să ofere servicii de voce de cea mai bună calitate la costuri scăzute, precum şi servicii de Internet mobil şi transmisii de date de mare viteză. Zapp se adresează în principal clienţilor care au nevoie de soluţii premium de comunicaţii. Acţionarul principal al Zapp este Inquam Limited, companie internaţională care are drept obiect de activitate furnizarea de servicii în domeniul reţelelor mobile de comunicaţii. Acţionarii semnificativi ai Inquam sunt QUALCOMM, lider pe piaţa produselor şi serviciilor digitale mobile bazate pe tehnologia CDMA, şi Omnia Holdings Ltd, fond de investiţii din Orientul Mijlociu. Pentru mai multe informaţii despre Zapp, vizitaţi www.zapp.ro.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
E-mail: pr@zapp.ro

web design by avantaj net