QUALCOMM l-a numit pe Dr. Paul Jacobs în funcţia de director executiv şi pe Steven Altman în cea de preşedinte

Dr. Irwin Jacobs va rămâne preşedinte al Consiliului de Administraţie; Tony Thornley se va retrage; modificarile vor intra în vigoare de la 1 iulie 2005

QUALCOMM Incorporated (Nasdaq: QCOM) a anunţat la adunarea anuală a acţionarilor că membrii consiliului director au decis în unanimitate planul de succesiunea la conducerea companiei. Începând cu data de 1 iulie 2005, Dr. Paul E. Jacobs va fi promovat în funcţia de director executiv al companiei, iar Steven R. Altman va deveni preşedintele companiei. În acelaşi timp, Dr. Irwin Mark Jacobs, actualul director executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, va părăsi funcţia de director executiv, dar şi-o va păstra pe cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar Tony Thornley, actualul preşedinte al companiei, se va retrage din funcţie.

"Consiliul director al QUALCOMM este responsabil pentru asigurarea continuităţii conducerii companiei. Suntem mulţumiţi de calitatea şi profunzimea talentului managerial şi tehnic de la toate nivelele companiei. Planul de succesiune anunţat azi asigură o tranziţie fără probleme către o echipă de conducere capabilă, permiţând în acelaşi timp continuarea contribuţiilor din partea fondatorului şi preşedintelui Consiliului de Administraţie al QUALCOMM. Consiliul director al QUALCOMM a aprobat în unanimitate alegerea Dr. Paul E. Jacobs ca director executiv şi a lui Steven R. Altman ca preşedinte, având totală încredere ca aceştia, împreună cu echipa de management, vor continua tradiţia impresionantă a companiei de promovare a inovaţiilor şi de obţinerea de beneficii importante pentru acţionari", a declarat Marc Stern, membru al consiliului director şi preşedintele Comitetului de Guvernanţă.

În rolul său de preşedinte al Consiliului de Administraţie, Dr. Irwin Jacobs (71 de ani) va rămâne angajat al companiei şi va ajuta la elaborarea viitoarelor direcţii strategice. Pe lângă preluarea rolului de director executiv, Dr. Paul Jacobs (42 de ani) va deveni şi membru al consiliului director al QUALCOMM, începând cu 1 iulie 2005. QUALCOMM a anunţat şi retragerea, de la aceeaşi dată, a lui Tony Thornley (58 de ani) din funcţia de preşedinte al companiei.

Comitetul de Guvernanţă al consiliului director a început eforturile de planificare a succesiunii în urmă cu aproape 3 ani, în primăvara anului 2002. Comitetul a considerat că structura ideală este una în care Dr. Irwin Jacobs să rămână implicat şi să poată influenţa viitorul QUALCOMM, permiţând în acelaşi timp succesorului său să conducă efectiv compania. Comitetul a concluzionat că interesele companiei ar fi cel mai bine servite de promovarea Dr. Paul Jacobs şi a lui Steven Altman în noile funcţii şi a făcut această recomandare consiliului director. Acesta a fost de acord şi a votat în unanimitate pe 7 martie 2005 pentru aprobarea recomandării.

Dr. Paul Jacobs a fost principalul promotor al concentrării QUALCOMM pe domeniul transmisiilor wireless de date. A deţinut numeroase funcţii tehnice şi de conducere de la venirea în companie, în 1990. La început, Jacobs s-a concentrat pe tehnici de comprimare a vocii, care au devenit caracteristica diferenţiatoare iniţială a CDMA. În 1995, a fost numit la conducerea diviziei de terminale şi circuite integrate, din care s-au desprins ulterior diviziile QUALCOMM Consumer Products (QCP) şi QUALCOMM CDMA Technologies. Printre progresele importante începute sub conducerea sa la QCP se află primul smartphone bazat pe sistemul de operare Palm OS®, iniţiativa companiei de a include capabilităţi GPS în telefoanele celulare şi munca iniţială la platforma BREW®. Dr. Jacobs a extins ulterior această idee în conceptul general pentru sistemul BREW, care include descărcarea dinamică a aplicaţiilor cu verificarea securităţii semnăturilor digitale şi ecosistemul de afaceri care permite dezvoltatorilor BREW să dezvolte aplicaţii pentru o piaţă globală şi să fie plătiţi printr-un sistem unitar. A fost un promotor al includerii TCP/IP în telefoanele CDMA şi a colaborat cu operatorii şi partenerii din industrie pentru a dezvolta tehnologia care permite dispozitivelor CDMA să se conecteze direct la Internet. Dr. Jacobs s-a gândit prima dată la livrarea vocii prin protocol Internet (VoIP) ca bază pentru capabilităţile push-to-talk peste reţele CDMA, de aici dezvoltându-se QChat™, şi a elaborat numeroase concepte tehnice şi strategia de afaceri pentru sistemul MediaFLO. Dr Jacobs este licenţiat în inginerie electronică la Berkeley (Universitatea California).

Steven Altman a venit la QUALCOMM în 1989 şi a fost vicepreşedinte, consilier general şi preşedintele QUALCOMM Technology Licensing. A fost principalul artizan al strategiei companiei pentru utilizarea eficientă a vastului portofoliu de patente pe care îl deţine. Sub conducerea sa, compania a încheiat peste 125 de acorduri de licenţiere cu cele mai mari companii de telecomunicaţii şi electronice din lume. Altman a negociat acordul QUALCOMM cu Institutul Sud-Coreean de Cercetare în Telecomunicaţii şi Electronică din 1993, care a stabilit CDMA ca bază pentru standardul naţional unic în domeniul wireless din Coreea de Sud, care la rândul său a transformat această ţară într-un exportator major de produse wireless. În 1999, a negociat un acord cu Ericsson, care a pus capăt litigiului dintre cele două companii. În urma acestui acord, Ericsson a obţinut licenţe importante pentru patente CDMA de la QUALCOMM şi a achiziţionat divizia de infrastructură. În perioada 1999-2002, Altman a colaborat cu furnizorii de echipamente WCDMA din întreaga lume pentru a extinde acordurile existente prin includerea licenţelor WCDMA, astfel că în prezent toţi marii producători de echipamente 3G CDMA deţin licenţa QUALCOMM, inclusiv aproximativ 60 de producători cu licenţe care se referă la WCDMA/TD-SCDMA. Altman este doctor al Facultăţii de Drept a Universităţii San Diego.

Dr. Paul Jacobs şi Steven Altman vor continua să beneficieze de asistenţa talentatei echipe de conducere a companiei. Dr. Sanjay Jha, preşedintele QUALCOMM CDMA Technologies, este la QUALCOMM de peste 10 ani şi va continua să ofere expertiză tehnică şi de afaceri în cadrul diviziei de semiconductori, dar va fi implicat mai mult în dezvoltarea strategiei companiei. William Keitel, director financiar, se află în companie de peste opt ani şi a fost numit în actuala funcţie în februarie 2002. El va continua să conducă o puternică echipă financiară, colaborând strâns cu toate diviziile şi cu Comitetul de Audit al consiliului director. Dr. Roberto Padovani, director tehnic, şi Franklin Antonio, director ştiinţific, vor continua să conducă activităţile de cercetare şi dezvoltare. Jeff Jacobs, preşedinte pentru dezvoltarea globală, va continua să coordoneze activităţile companiei din întreaga lume. Dr. Daniel Sullivan va conduce în continuare activităţile de resurse umane care au adus recunoaştere companiei şi au dus la formarea unei forţe de muncă foarte capabile.

QUALCOMM Incorporated (www.qualcomm.com) este lider în dezvoltarea şi livrarea de produse şi servicii de comunicaţii digitale wireless inovatoare bazate pe propria tehnologie digitală a Companiei, CDMA. Având sediul central la San Diego, California, QUALCOMM este inclusă în Indexul S&P 500 şi este o companie din FORTUNE 500®, ediţia 2004, fiind listată la bursa Nasdaq, sub simbolul QCOM.

Cu excepţia informaţiilor istorice, acest comunicat de presă conţine declaraţii referitoare la evoluţii ulterioare, care sunt supuse unor riscuri şi elemente nesigure, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea Companiei de a proiecta şi produce la timp şi profitabil cantităţi semnificative de componente CDMA, extinderea şi viteza implementării CDMA, schimbările condiţiilor economice de pe diversele pieţe deservite de Companie, precum şi în ceea ce priveşte alte riscuri detaliate în anumite momente în rapoartele Companiei către SEC, inclusiv raportul asupra Formularului 10-K pentru anul fiscal încheiat la 26 septembrie 2004 şi cel mai recent formular 10-Q.

QUALCOMM şi BREW sunt mărci înregistrate ale QUALCOMM Incorporated. Qchat este o marcă a QUALCOMM Incorporate. Toate celelalte mărci aparţin proprietarilor lor de drept.

Contacte QUALCOMM:
Christine Trimble, Corporate Communications
Telefon: 1-858-651-3628
E-mail: publicrelations@qualcomm.com
sau
Bill Davidson, Investor Relations
Telefon: 1-858-658-4813
E-mail: ir@qualcomm.com

web design by avantaj net